Logo of museum

ИЗЛОЖБА

18.05.2021 ГОД. (ВТОРНИК) ВО 12 ЧАСОТ.

Poster for exebition

РИЗНИЦА НА МУЗЕЈСКИ ЕКСПОНАТИ

  Светскиот ден на Музеите традиционално се одбележува на 18 мај од 1977 година, со цел да се подигне свеста за важноста на музеите и културното наследство во развојот на едно општество. Утврден е од Меѓународниот Совет на Музеите – ИКОМ (ICOM – International Council Of Museums) кој е формиран во 1946 година.

Известувања

05.07.2021 - ОДЛУКА

Избор на (1) едно лице давател на јавни услуги по објавен оглас

Превземи ПДФ >>>

14.06.2021 - јавен оглас за вработување  на еден јавен службеник

Кон огласот >>>

09.06.2021 - јавен повик бр.1

ЗА АНГАЖИРАЊЕ НА ИЗВЕДУВАЧ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈА НА МОНУМЕНТАЛЕН СПОМЕНИК НА 12 МЛАДИНЦИ ОД ВАТАША ВРЗ ОСНОВА НА ПОСТОЕЧКО ИДЕЈНО РЕШЕНИЕ

Превземи ПДФ >>>

07.06.2021 - јавен оглас

За вработување на неопределено време

Превземи ПДФ >>>

04.05.2021 - ОДЛУКА

Избор на (1) едно лице давател на јавни услуги по објавен оглас

Превземи ПДФ >>>

04.05.2021 - ОДЛУКА

Избор на (1) едно лице административен службеник по објавен оглас

Превземи ПДФ >>>

Одлука

За избор на едно лице давател на јавни услуги по објавен оглас

Превземи ПДФ  >>>

08.04.2021 - јавен оглас за вработување на определено време 

Извршители во Локален Музеј - Галерија Кавадарци на определено работно време  

Превземи ПДФ  >>>

29.03.2021 - јавен оглас за вработување на неопределено време

Кустос историчар на уметност со археологија

Превземи ПДФ  >>>

јавен оглас
за вработување на определено време

Кустос историчар на уметност и археолог, (1) извршител
Превземи ПДФ >>>

Завршна сметка за 2019

Обрасци од ЦР на РМ за годишна пресметка.
повеќе тука >>>

ПУБЛИКАЦИИ

Ризница на ликовни дела

Cover phot from Catalogue

Како последно издание на Музеј-галерија Кавадарци е фото-монографијата "Ризница на ликовни дела " во која се застапени скоро сите уметнички дела од колекцијата на музјеот. Таа се состои од 157 дела од 78 автори, настанати во периодот од 1943 до 2018 година.

Во монографијата доминираат дела од најистакнатите македонски ликовни дејци како Петар Мазев, Глигор Чемерски, Ана Темкова, Симон Шемов, Борко Лазески, Васко Ташковски, Љубомир Белогаски а некои од авторите потекнуваат токму од Кавадарци.

Автори на Фотомонографијата се Весна Ѓорѓиева и Трајче Цветков и истата беше промовирана на 7 ми септември 2018, заедно со изложба каде беа изложени најпрепознатливите и најдобрите остварувања. повеќе>>>

НОВ МУЗЕЈ

СПОМЕН СОБА НА НИКОЛА БАДЕВ

Portret of Nikola Badev

Спомен собата на Никола Бадев е најнов дел во Музејот-галеријата и заедно со спомен собата на Васил Хаџиманов е сосотавен дел од делот на музејот каде што се чуваат предмети и материјали за производство и обработка на храна во Тиквешијата.

Никола Бадев беше исклучителна личност, интерпретатор кој високо ја крена и прослави македонската народна песна и со тоа остави неизбришливи траги. Во текот на својата долгогодишна кариера има снимено повеќе од 200 песни и 100 грамофонски плочи. Со исклучителен сензибилитет ги има испеано лирските македонски песни, ја има обиколено земјата неколку пати, во земјите каде живеат македонските иселеници. Спомен собата беше свечено отворена во октомври, 2018 година.